Gör inte fler fastighetsaffärer, Eskilstuna

Det blir sällan bra när kommuner får för sig att syssla med fastighetsaffärer.
Det senaste exemplet på detta handlar om Eskilstuna kommuns hotellaffär som kan kokas ned till slutsatsen att miljontals skattekronor slösats bort.

Hotellet som kostat Eskilstunas skattebetalare miljoner kronor.

Hotellet som kostat Eskilstunas skattebetalare miljoner kronor.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2025-04-03 07:04
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

2019 köpte kommunen Eskilstuna Hotell, nära golfbanan vid Strängnäsvägen, för 20 miljoner kronor – en summa som externa värderare kommit fram till. Kommunen spenderade ytterligare en miljon kronor på inventarier i den nedgångna hotellbyggnaden, bland annat 88 sängar, andra möbler och porslin. En summa av många som går att ifrågasätta i den här affären. 

I en intervju i tidningen samma år sammanfattade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) kommunens intentioner: ”Det är viktigt att betona att det inte finns någon långsiktighet vad gäller ägandet från vår sida. När vi så småningom säljer vidare kommer vi att få tillbaka de pengar vi investerat och mer än så.”

Men så blev det inte. 

undefined
Enligt kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna Jimmy Jansson (S), skulle kommunen få tillbaka de pengar den investerat och mer än så.

Det dröjde två och ett halvt år innan kommunen säljer hotellet. Under tiden fick ett privat bolag fortsätta att driva hotellverksamhet i byggnaden – ”gratis”. Kommunen begärde inte någon hyra. Inte heller tog man betalt för de fasta avgifter man hade i form av förvaltningsavgifter och VA-avgifter som uppgick till hundratusentals kronor. I praktiken fick bolaget därmed betalt av kommunen att driva sin verksamhet på en konkurrensutsatt marknad. 

I kommunallagen (2 kap 8 §) finns ett generellt förbud för kommuner att gynna enskilda näringsidkare. Det går på goda grunder att ifrågasätta om det inte skett i det här fallet. 

Vad som egentligen var avtalat med bolaget är oklart. Enligt kommunen fanns ett muntligt avtal, men tjänstemannen som ansvarade för överenskommelsen jobbar inte kvar på kommunen. Det finns heller ingen annan dokumentation som mejl eller tjänsteanteckningar.

Muntliga avtal är visserligen lika giltiga som skriftliga. Problemet med dem är att kunna bevisa vad som avtalats. Att kommunen inte såg till att skaffa ett skriftligt avtal är därför häpnadsväckande. 

undefined
Kommunens fastighets- och miljödirektör, Kristina Birath, kan inte redogöra för innehållet i det muntliga avtalet mellan kommunen och bolaget som fick bedriva hotellverksamhet utan att betala hyra.

Hösten 2022 stod det klart att MSG Group Eskilstuna AB som ägdes av hotell- och krogentreprenören Göran Pettersson, fotbollsikonen Sebastian Larsson och den forne Kent-managern Martin Roos, köper hotellet, en minigolfbana och de inventarier som kommunen betalat en miljon för. Köpeskillingen sätts till 7,5 miljoner kronor. Jämfört med de 21 miljoner som kommunen betalade två och ett halvt år tidigare är det en sänkning av priset med 64 procent. 

Till kommunens försvar kan man tillägga att den skapat en tomträtt. De nya ägarna köpte alltså inte marken, utan får varje år betala en tomträttsavgäld på 240 000 kronor. 

Men det förklarar ändå inte det rabatterade priset. Det finns en annan förklaring till det.

Innan kommunen sålde hotellet gjordes ytterligare en investering. 2020 köpte den ett klubbhus och två tomträtter – som gränsade till hotellet – av Eskilstuna golfklubb för 12,8 miljoner kronor.  

Detta köp kom att bli avgörande för försäljningen av hotellet.

undefined
I September 2022 var det idel glada miner. De tre Eskilstunaprofilerna som köpt hotellet och det dåvarande politiska styret berättade om de storslagna framtidsplanerna. På bilden Göran Pettersson, Jimmy Jansson (S), Sebastian Larsson, Svante Larsson, Jari Puustinen (M), Martin Roos och Arne Jonsson (C).

MSG hade en vision om ett framtida "fyrstjärnigt koncepthotell.” Visionen var dock mer omfattande än så. Pettersson, Larsson och Roos ville även bygga en fullstor fotbolls- och eventhall i anslutning till hotellet. Totalt var de beredda att investera 150–175 miljoner kronor.

Kommunen var med på noterna. Den skrev en avsiktsförklaring med MSG, som gick ut på att kommunen skulle ordna fram mark till fotbbollshallsbygget. MSG skulle stå för kostnaderna för "samtliga fastighetsbildande åtgärder". Det togs även fram ett markanvisningsavtal som gällde från 2022 fram till sista december 2024. Marken som anvisades var den som kommunen köpt av golfklubben. 

Kommunens fastighetsdirektör Kristina Birath bekräftar till tidningen att prislappen på hotellet sattes med tanke på att köparen även skulle köpa mark och bygga en fotbollshall.

Men planerna på fotbollshallen gick i stöpet. I slutet av 2023 hoppar Martin Roos av projektet och under våren 2024 avslutade kommunen arbetet med detaljplanen på MSG:s initiativ. Enligt Göran Pettersson, berodde den skrotade planen på "att kommunen inte har kunnat garantera att den färdiga arenan skulle hyras av kommunen i tillräckligt hög grad".

undefined
Kommunen krattade managen för MSG genom att sätta ett lågt försäljningspris på hotellet.

Kommunen skulle med andra ord inte bara kratta manegen för hotellköpet genom att sänka priset till nästan en tredjedel av vad kommunen själv betalat några år tidigare -- den skulle även garantera lönsamheten för fotbolls- och eventhallen. Man kan kalla det ett ”intressant” affärskoncept eller ett upplägg som luktar otillbörligt gynnande av enskild näringsidkare. 

Det mycket som luktar rätt illa om den här affären. Miljoner kronor av Eskilstunabornas skattepengar har på oklara grunder underlättat för enskilda företagare.

Den avslöjar även att kommunikationen och rutinerna i stadshuset inte alltid fungerar som de ska.

Man kan ta sig för pannan för mindre. Kristina Birath och Jimmy Jansson har en del att förklara. Inte minst hur löftet att kommunen skulle få tillbaka de pengar de investerat och mer än så i stället ledde till att miljontals skattekronor slösades bort.